Yrittäjyydestä opittua – nämä asiat olisin halunnut tietää paremmin ennen kuin aloin yrittäjäksi

Moni yrittäjäksi lähtenyt on varmasti samaan aikaan tyytyväinen siitä, että alkoi yrittäjäksi, mutta myös toivoo, että olisi tiedostanut muutaman asian paremmin ennen yrittäjyyttä. Tuo pätee myös itseeni. Löydätkin tältä sivulta listattuna muutamia sellaisia asioita, jotka olisin halunnut tiedostaa paremmin ennen kuin perustin yrityksen.

Pakolliset maksut syövät erityisesti pienyrittäjän tuloista ison osan

Sitä helposti olettaisi, että isompi yritys maksaa aina erilaisiin veroihin ja maksuihin isomman prosenttiosuuden sisään tulevista tuloista kuin pienyritys. Ja varmasti tuo pitääkin osittain paikkansa, mutta pienyrittäjän tuloista hämmentävän iso prosenttiosuus voi mennä maksuihin ja veroihin. Ilmeisiä kohteita ovat arvonlisäverot ja muut verot, mutta yksi asia, josta ei ehkä monesti puhuta, on yrittäjän eläkevakuutus. Eli siis YEL-vakuutus.

YEL on usein käytännössä pakko ottaa, ja johtuen siitä, miten sitä säädelleen, joutuu pienyrittäjäkin yleensä maksamaan YEL-maksuja vähintään noin 2000 euroa vuodessa. On helppo huomata, että jos yritykselle tulee tuloja vaikkapa 10 000 euroa vuodessa, niin on YEL-vakuutuksen prosenttisosuus iso. Monen tapauksessa ehkä jopa niin iso, että sen tiedostaminen saattaisi saada harkitsemaan kahdesti, että onko järkeä ryhtyä pienyrittäjäksi.

Yrittäjä on oikeasti käytännössä aina töissä

Olin varmasti kuullut jonkin version tuosta edellä olevasta sanonnasta jo ennen yrittäjäksi lähtemistä, mutta en ollut ymmärtänyt sitä kunnolla. Helpostihan sitä nimittäin olettaisi, että jos liiketoiminta on auki vaikkapa kello 09–17, niin ei työpäivän pitäisi venyä kuin ehkä maksimissaan pari tuntia noiden aikojen ulkopuolelle.

Käytännössä kuitenkin vähintäänkin moni yrittäjä tulee törmäämään esimerkiksi siihen, että työhön liittyviin sähköposteihin tulee vastattua lähes koska tahansa ja siihen, että erinäisiä yrittäjyyteen liittyviä asioita voi olla pakko hoitaa vaikkapa kello 01 yöllä.

Tuo, miten yrittäjällä ei käytännössä ole juurikaan täyttä vapaa-aikaa johtaa ainakin omasta mielestäni siihen, että kannattaa todella tykätä siitä varsinaisesta työstä, mitä aikoo yrittäjänä tehdä. Mikäli noin ei ole, niin on todella helposti edessä loppuun palaminen.

Yrittäjänä työskenteleminen voi vaikeuttaa lainan saamista

Tämä on asia, jonka olen tiedostanut erityisesti vuosina 2020 ja 2021. Aikaisemmin olin nimittäin siinä uskossa, että yrittäjä saisi kyllä lainaa aika pitkälti siinä, missä ns. tavallisissa töissä käyväkin henkilö. Vuoden 2020 tapahtumat ovat kuitenkin tehneet selväksi sen, että moni henkilöasiakkaille luottoa myöntävä taho kokee yrittäjille lainan myöntämisen vähemmän houkuttelevana vaihtoehtona kuin muille työssäkäyville sen myöntämisen.

On toki niin, että yrittäjille/yrityksille on toisaalta tarjolla yrityslainoja, mutta ne eivät tietenkään oikein sovellu niihin tilanteisiin, kun pitäisi saada henkilökohtaiseen käyttöön luottoa. Toivottavasti jatkossa yrittäjille myönnettäisiin myös henkilöasiakkaina lainaa yhtä helposti kuin muille työssäkäyville. Erityisen tärkeää tuo olisi toiminimiyrittäjien näkökulmasta, sillä toiminimiyrittäjille ei välttämättä ole tarjolla edes yhtä hyviä yritysluottoja kuin muille yrittäjille.

Vieritä ylös